Ciklusszinkronizálás: evidencia alapú life hack vagy egy újabb divathullám?

2023.11.15.
Olvasási idő: 4 perc

Nem kérdés: a ciklusszinkronizálás trendi. A “cycle syncing” kifejezésre több, mint százmillió találatot ad a Google, a #cyclesyncing hashtaggel jelölt tartalmak közel félmilliárd megtekintésnél járnak a Tiktokon. Vajon állnak tudományos bizonyítékok is a nagy érdeklődés hátterében? És mit jelent mindez a mindennapjainkban? Nézzük! – Németh Franciska szakmai blogcikke

Az internetes keresési trendek a vezető sajtóorgánumok és a világmárkák figyelmének középpontjában állnak. Az egyre növekvő érdeklődésre tekintettel a Nike az elsők között alkotott ciklusszinkron edzésprogramot, melyet a célközönség és a kreatív ágazat is kimondottan pozitívan fogadott: a felhasználók elismerésén túl a NikeSync 2022-ben a szakma Oscarjának számító Cannes Lions sport kategóriájának nagydíját is elnyerte. Az elmúlt évben többek között a Forbes, a New York Times és a Vogue is komolyan foglalkozott a ciklusszinkron életmóddal.

De miről is van szó pontosan?

Elsőként Alisa Witti integratív táplálkozási- és női hormonszakértő említette 2014-es WomanCode című könyvében a ciklusszinkronizálást, mely az étrend, a testmozgás és az életmódbeli szokások megváltoztatását jelenti olyan módon, hogy mindezek igazodjanak a menstruációs ciklus egyes szakaszaihoz. Amikor egy nő szinkronban él a ciklusával, akkor a testével együtt dolgozik, nem pedig ellene. Az ígéret: a ciklusszinkronizálás számos előnnyel járhat, általa a nők:

  • jobban összhangban élhetnek a testük természetes ritmusával, így produktívabbnak, energikusabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezhetik magukat,
  • kevesebb menstruációs és premenstruációs tünetet, hangulati ingadozást tapasztalhatnak,
  • hatékonyabbá tehetik az edzéseiket,
  • illetve, ha éppen gyermekvállalást terveznek, támogathatják a termékenységi folyamatokat.

Mikor nem jelent a ciklusszinkronizálás önmagában megoldást? Fáradtság, intenzív hangulatingadozás, meddőségi problémák gyanúja esetén az első lépés mindig a szakorvosi konzultáció kell, hogy legyen. A ciklus követése azonban minden esetben kiemelten fontos! 

És a bizonyítékok?

A Google Trends analitikáját elemezve azt látjuk, hogy a ciklusszinkronizálás az elmúlt másfél-két évben vált igazán keresetté. Jelenleg elmondható, hogy a kutatások még nem érték utol a téma iránt megmutatkozó kiugró érdeklődést, még nem mondható el, hogy a ciklusszinkronizálás evidencia alapú. Ugyanakkor ez csak idő kérdése: a terület egy úgynevezett “research gap”, amellyel több nívós szervezet már komolyan foglalkozik. Mint a Cleveland Clinic: a Newsweek 2023-as listája alapján a világ második legjobb kórháza idén áprilisban készült, terjedelmes egészségedukációs cikkben foglalkozik a ciklusszinkron életmóddal. Vagy a francia sportminisztérium égisze alatt futó Institut National du Sport, de l’Expertise et de la Performance által működtetett Empow’her (Exploring Menstrual Periods Of Women athletes to Escalate Ranking) program: A projekt célja, hogy hozzájáruljon a francia női sportolók olimpiai érmeinek gyarapításához. Franciaország az egyetlen ország az olimpiai TOP8-ban, ahol a nők alulreprezentáltak az éremszerzők között. Ezt az arány hivatott javítani a program, mely egyben a ciklusszinkron edzésmódszer és versenyeredmények több paraméteres, longitudinális vizsgálata. A szervezők szerint a női sportolók által követett orvosi, táplálkozási és edzési protokollok többsége valójában férfiak számára készült, a nők a sporttudományok területén végzett vizsgálatok résztvevőinek pedig mindössze 35%-át teszik ki. A program során személyre szabott edzésterveket alkalmaznak. A follikuláris szakaszban a sportolók energiaszintje kiugróan magasabb, így a legnagyobb intenzitású edzéseket ezekre a napokra időzítik. A luteális fázisban az edzések intenzitása alacsonyabb, az edzések közti pihenőidő hosszabb.

Amíg az eredmények váratnak magukra, érdemes továbbra is figyelemmel kísérni ezt a természetes és számos előnnyel kecsegtető módszert, és szem előtt tartani azt, hogy a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a normál ütemű életmód, a tudatos stresszkezelés, a megfelelő pihenés és alvás, valamint a testünk jelzéseire történő odafigyelés mind az egészségünk megőrzését szolgálja.

További cikkek