Kezdjük az elején: mi is az a ciklusszinkronizálás?

2023.07.12.
Olvasási idő: 7 perc

Megjött az első menstruációd, és bumm, tudatosult benned, hogy mostantól jó darabig életed egy nagyon fontos velejárója lesz a havonta ismétlődő menstruációs ciklus, ami tulajdonképpen nem más, mint a női hormonok által szabályozott testi és lelki változások ciklusa. Ezek a hormonok a vérben keringve gyakorlatilag az egész testünket bejárják, és számos különböző funkcióra hatással vannak az alvásminőségünktől kezdve a nemi vágyunkon és az energiaszintünkön át az általános hangulatunkig.

Ha Te is menstruálsz, valószínűleg jól ismered már az ezzel járó tüneteket vagy akár kellemetlenségeket. Hangulatingadozások, bizonyos időszakokban görcsök, puffadás, „indokolatlan” fáradtság, melyek megnehezíthetik a napi feladatokra való összpontosítást, a társas kapcsolatokat, nem is beszélve a következetes edzési rutin fenntartásáról.

És itt jön képbe a ciklusszinkronizálás, melynek fogalmát először Alisa Vitti, integratív táplálkozási- és női hormonszakértő vezette be 2014-ben.

A ciklusszinkronizálás arról szól, hogyan igazíthatod az életmódbeli szokásaidat – beleértve szűkebb értelemben a táplálkozásodat, a bevitt tápanyagokat és a testmozgást, tágabb értelemben pedig ezeken felül az alvási szokásodat, munkarutinodat, társas kapcsolataidat és elkötelezettségeket – a menstruációs ciklusod különböző szakaszaihoz, hogy ezzel javíthasd a hormonháztartásodat és kiegyensúlyozhasd a mindennapokat.

A ciklusszinkronizálás nagyszerű dolog, lehetővé teszi számodra, hogy egy egészen más és sokkal komplexebb módon gondoskodj magadról. Mert lehet és kell is hallgatni a testünkre, nagyon fontos, hogy tudatában legyünk az igényeinknek. Ez a ciklusszinkronizálás egyik legnagyobb pozitívuma: növeli a testtudatosságot, felvértez minket, nőket a ciklusunk működésével kapcsolatos információkkal. Ha pedig képes vagy tudatosítani a tested bonyolult hormonális változásait, megtanulhatod, hogyan hozd ki önmagadból a legtöbbet.

De mit is nyerhetsz pontosan, ha szinkronba kerülsz a ciklusoddal?

A menstruációs ciklus egy biológiai ciklus, amelyet infradián ritmusnak is neveznek, és átlagosan 28 napig tart. Ez a Te belső biológiai órád, melyet ha figyelmen kívül hagysz és szüntelen minden nap ugyanolyan teljesítményt próbálsz nyújtani, annak bizony meglesz az ára.

Viszont ha megérted a ciklusodat, azt, hogy hogyan hat a testedre és az elmédre az egyes szakaszokban, az életmódodat szépen, fokozatosan ehhez igazíthatod.

A szakértők szerint ez a fajta szinkron számos előnnyel jár:

  • jobban összhangban élsz a tested természetes ritmusával, így produktívabbnak, energikusabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érzed magad
  • kevesebb menstruációs és premenstruációs tünetet, hangulati ingadozást tapasztalsz
  • hatékonyabbá, követhetőbbé és élvezhetőbbé teheted az edzéseidet
  • jobb minőségű alvást érhetsz el
  • ha éppen babát tervezel, támogatod ezzel a termékenységi folyamatokat
  • policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedő betegek esetében pedig segíthet a hormonszint egyensúlyának megteremtésében

Hogyan vágj bele a ciklusszinkronizálásba?

Első lépésként ismerkedj meg a ciklusod egyes szakaszaival. Könnyebb, ha úgy gondolsz rájuk, mint az évszakokra az évben:

  • menstruáció=tél (1-5. nap)
  • legjobb napok= tavasz és nyár (6-20. nap)
  • premenstruáció= ősz (21-28. nap)

Minden szakaszt sajátos hormonális változások jellemeznek.

Kövesd nyomon a ciklusod, tudd, hogy éppen melyik szakaszban jársz és mi zajlik a testedben. Ehhez használhatsz naptárt vagy valamilyen online applikációt.

Ha már ismered a ciklusod szakaszait, határozz meg magadnak irányelveket az étrendedre, az edzéseidre, a társas kapcsolataid és a különböző feladataid elvégzésének ütemezésére vonatkozóan.

Amit pedig tarts szem előtt: időt kell adnod magadnak a változásra. Akár három hónapig is eltarthat, mire igazán érzed majd a ciklusszinkronizálás jótékony hatásait. Amikor a szervezeted már a természetes hormonmozgásokkal együtt dolgozik, nem pedig ellene. Ha sikerül kitartanod, már nem is akarsz majd letérni az útról.

Szinkronizáld az étkezésedet!

A szervezeted mindenképpen meghálálja, ha megtanulod, hogyan érdemes étkezned a ciklusod során. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy az ételválasztás milyen módon támogatja hormonjaidat, és melyek azok a tápláló ételek, tápanyagok, amelyek a ciklusod egyes szakaszaiban előnyös hatással bírnak, segíthetnek enyhíteni vagy megelőzni az olyan tüneteket, mint a rossz hangulat, a menstruációs görcsök, a fejfájás vagy a csökkent energiaszint és fáradtság. A megfelelő ételek megfelelő időben történő elfogyasztása kihívást jelenthet, de hidd el, minden a tervezésen múlik. És idővel ezek rutinná válnak.

Szinkronizáld az edzéseidet!

Mivel a hormonjaid nagymértékben befolyásolják az étvágyadat, a stressz- és energiaszintedet, az alvásminőségedet, nem meglepő, hogy komoly hatással vannak a mozgás során nyújtott teljesítményedre is. Így ahelyett, hogy hétről hétre ugyanazokat a mozgásformákat végeznéd, hallgass a testedre, és próbáld meg az edzéseid intenzitását a változó energiaszintedhez igazítani.

Ha kell, tarts szünetet, válassz egy könnyedebb jógaórát vagy vágj bele egy izzasztó futásba. A lényeg, hogy a természetes energiaszinteddel dolgozz, ahelyett, hogy megpróbálnád a testedet jobban megterhelni, mint amennyire kellene.

Mit szinkronizálj még?

A ciklusszinkronizálás során a legnagyobb hangsúly mindig az étrend és a testmozgás ciklushoz való igazításán van. De ha már tudatos és rutinos vagy, ezt kiterjesztheted az életed más területeire is, például a munkára és a társas kapcsolataidra, beleértve a szexuális életedet is.

Amit ne felejts…

Ahogyan Te is, úgy a Te menstruációs ciklusod is egyedi. Hallgass a testedre, és mindenképpen konzultálj szakemberrel, mielőtt bármilyen radikális életmódváltásba kezdesz, illetve bármilyen egészségügyi problémát tapasztalsz, legyen szó akár krónikus fáradtságról, szélsőséges hangulati ingadozásokról, depresszióról vagy szorongásról.

További cikkek